Тенденции при спортните храни

10/01/2012 10:45

По молба на наш читател, се заехме да изследваме и обобщим тенденциите на пазара на спортните храни.

Най-общо, пазарът на спортното хранене обхваща три направления – храни, напитки и суплементи (хранителни добавки). Най- популярните продукти в сферата на храните/ напитките са барчетата (блокчета), спортните напитки и геловете, докато суплементите включват добавки за подобряване на представянето, метаболитни продукти (изгарящи мазнините), изграждащи мускулите добавки, заместители на храненето, гейнъри (суплементи за покачване на маса) и енергийни продукти под формата на таблетки, прахове или готови за консумация (за пиене) продукти.

Може би най-отчетливата тенденция, която се забелязва в спортното хранене, е че то все повече излиза от нишовите пазари на фитнес залите и здравословните магазини, и се придвижва към масовите точки за продажба – супермаркетите и хранителните магазини. В исторически план консуматорите на спортни храни са атлетите (професионалните спортисти) и последователите на бодибилдинга – но днес все повече хора, сред които спортуващите за удоволствие /през уикенда (weekend sport enthusiasts или още recreational users) и почитателите на определен (здравословен) стил на живот (lifestyle users), създават пазарни възможности за производителите на спортни храни. Апропо, по оценка на Business Insights (2009 г) глобалният пазар на спортни храни, напитки и суплементи се оценява между 27-32 млрд. долара. Водещ е пазарът на САЩ, следван от Европа и Япония. По данни на Datamonitor 23% от потребителите на спортни храни в САЩ са професионалистите, а 55% се падат на хората, които ги използват за да се поддържат в добра форма.

Докато атлетите и професионалните бодибилдъри търсят по-специализирани, ефективни, научно-доказани формули с конкретни ползи, останалите две групи имат повече изисквания към вкуса, опаковката, удобството. Предвид преобладаващия брой на непрофесионалните спортисти – консуматори на спортни храни, някои спортни напитки все по-малко се асоциират с консумация по повод тренировка, а енергийните напитки директно се възприемат като удачна комбинация с алкохол. Накратко, производителите все повече мислят за продукти, предназначени не за Мr. Universe, а за Г-н Средностатически Джон (или Иван от фитнеса :)). Съответно, рекламите, насочени към обикновените потребители показват хора като теб и мен, които спортуват, а не световноизвестни шампиони.

Три са движещите сили на пазара на спортното хранене. Първата е за иновативни, нови, ефективни, с доказана полза продукти, които подпомагат за кондицията на мускулите и подобряват издържливостта. Потребителите на тези храни са професионалните спортисти и бодибилдъри – ''ранните птички'' в цикъла на живот на продукта. Втората е свързана със загрижеността на всички потребителски групи за здравето и външния вид. Затлъстяването е сред най-сериозните здравословни проблеми в глобален аспект. В тази тенденция е специфично поведението на хората, които се опитват да контролират теглото си – на това течение производителите отговарят с продукти в малки и удобни опаковки, подходящи за контролирани порции/ калории. Третата се свързва с нарастващия брой на спортуващите за удоволствие и почитателите на здравословния стил на живот. За тях производителите създават ''масови'' продукти, които да са по-приемливи като вкус/ аромат, подходящи за канали на продажба като супер- и хипермаркети, хранителни магазини и др.под. Целевите групи са хората в движение, заетите в офиса, работещите майки, почитателите на движението на открито,  уикенд-спортистите и всеки, който търси бърза, лесна, здравословна, енергийна закуска, базирана на амино-киселини, протеини, хидратиращи напитки и др.под.

Тендециите в продуктовите иновации са свързани със създаването на нови сензорни усещания, въвеждането на нови технологии и производството на здравословни и удобни храни/ напитки:

Нови сензорни усещания: производителите създават нови формати на храни (напр. гелове, дъвки, бонбони, продукти на клечка, сашета и др. - те са леки и практични за употреба преди/ след тренировка), въвеждат нови аромати/ вкусове (напр. горски плодове) и се опитват да съчетаят здравословното с приятното за ежедневна консумация. Удобството е водещ фактор - като пример можем да посочим протеиновите шотове, които доставят същото количество и качество протеин като шейковете без да се налага да изпиеш цяла чаша течност, и които можеш да носиш буквално в джоба на анцуга.

Нови технологии: свързват се с ингредиенти с бързо усвояване, например с електролити и амино-киселини в прахообразна или таблетна форма. Готовите за консумация напитки са препочитани пред прахообразните формули заради удобството при консумация. Една от сериозните тенденции в момента е на бистрите суроватъчни напитки, които на вкус и вид са по-близо до безалкохолните/ енергийните напитки, отколкото до традиционните протеинови шейкове.

Иновация, ориентирана към здравето: пазарът еволюира от традиционните витамини към добавки с друга полза: антиоксиданти, вещества за издържливост, за контрол върху теглото и др. Сред по-нетрадицонните добавки са мембраните от яйчени черупки (богати на глюкозаминогликани, хондроитин сулфат, хиалуронова киселина, колаген и др. за здравето на ставите); астаксантин (антиоксидант, добиван от криловото масло, поддържащ здравето на ставите и запазващ кожата от UV лъчите – особено подходящ за спортуващите навън); и др.

Междувпрочем, по отношение на протеиновите източници, соята си остава предпочитаната суровина за барчета с обща здравословна полза, наред със суроватъчните протеини. Производителите акцентуват върху нейните присъщи здравословни ползи – тя е богата на изофлавони, омега-3, лецитин. Един фитнес маниак може би няма да купи соево блокче, но една жена на диета или майка със сигурност ще посегне към него - тя е типичният потребител, който консумира барчета заради тяхната обща здравословна полза, а не за постигане на спортни успехи.

 

Очаквайте продължение: За модата в хранителните блокчета (зърнени, протеинови, енергийни)