Световният пазар на печива - 447 млрд. долара до 2017 година

08/03/2012 11:38

В рапорта Bakery Products: A Global Strategic Business Report анализаторът Global Industry Analyst (GIA) предрича, че световният пазар на печива ще достигне 447 млрд. долара до 2017 година.

Урбанизацията е основен фактор, който променя сегмента: все повече се търсят удобни за консумация продуки като хляб, фини печива, бисквити. Значително се променят и опаковките в посока на по-малки, еднократни порции, предимно с характера на закуска.

Тенденцията за намаляване консумацията на месо и опаковани храни в развития свят определят ръста на деликатесните и изпечени на място продукти. Категориите понички, специални хлебчета, пица и гурме са първенците в това направление.

Докато пазарите в Европа и Северна Америка са в зряла фаза, развитието в Азитско-Тихоокеанския регион, Латинска Америка, Източна Европа и Средния Изток е бурно. Първият от развиващите се региони ще се радва на цели 6% ръст до 2017 г., обусловени от икономическото развитие, повишаващия се жизнен стандарт, навлизането на западния лайфстайл и недостига на време.