След Франция, и Великобритания ще пие Sprite със стевия

12/03/2013 07:49

Coca-Cola планира да замени частично захарта в своя Sprite, предлаган на пазара на Великобритания, със стевия. Реформулираната версия ще има 30% по-малко калории и ще замени на 100% досегашния стандартен Sprite. По този начин Великобритания ще стане втората държава в Евросъюза след Франция, където водещ продукт на Coca-Cola минава на диетична версия с одобрения през 2011 г. натурален подсладител.

Актуално проучване на Innova Market Insights също потвърждава тезата, че в сектора на безалкохолните напитки иновацията е насочена предимно към нискокалорични и нискозахарни продукти. Това е един зрял пазар, с доминиращи играчи и малко поле за нововъведения, дори на фона на сродни продукти като плодовите и сокови напитки. САЩ са не само най-големия пазар в света, но и пазарът с най-голяма консумация на глава от населението и именно там се зараждат новите тенденции. За изминалата година средно 17.5% от новите продукти са насочени към леките и диетични варианти, като в САЩ и Европа процентът достига близо 25%, а в Азия спада до 11%.

Данните показват, че особени усилия напоследък се влагат в сегмента на полу-диетичните продукти, които се позиционират като напитки с вкуса на стандартните подсладени версии и здравословния характер на ултра лайт версиите. И трите мастодонта в сектора на безалкохолните напитки в САЩ произведоха нещо в тази междинна ниша в последно време.

През април 2012 г. Pepsi Co пусна в национален мащаб своята Pepsi Next кола с 60% по-малко калории, постигнати с комбинация от високо фрукозен царевичен сироп, аспартам, ацесулфам-К и сукралоза (както добре знаем, списъкът с ингредиенти въобще не плаши американците толкова, колкото европейците). Леката версия на Pepsi Next се появи и в Австралия, но неясно защо калориите бяха намалени с 30% чрез стевия, а не с комбинация от изкуствени подсладители.

Coca-Cola реши да не рискува с водещия си бранд и предложи версии на Sprite и Fanta с 50% по-малко калории, постигнати чрез триото "захар, стевия и еритритол".

Номер 3 в САЩ, Dr Pepper Snapple, реши да поеме по собствен път и въведе серията Ten - напитки с 10 калории. Серията беше популяризирана с мачо-маркетинг, насочен към младите мъже на възраст 25-34 години. Комбинацията от подсладители включва високо фруктозен царевичен сироп, аспартам и ацесулфам-К. Дали стратегията да се позиционираш между диетичните напитки и тези с намалени калории е успешна, времето ще покаже.

На времето разчитаме да покаже и дали въобще напитките с намалени калории ще ги бъде. Може да се окаже, че те не са за масовия вкус и по-скоро объркват потребителите с различните калорийни стойности, комбинации от подсладители и варианти на позициониране. Реална ниша или канибал на продажбите на стандартни и нискокалорични напитки - предстои да видим.