Помощ! Яйцата поскъпват!

16/12/2011 23:56

С влизането от 01.01.2012 г. в сила на новото европейско законодателство за благосъстоянието на животните, производителите на печива са застрашени от растящи цени - и дори недостиг на яйца в Евросъюза.

От Нова година европейските кокошки няма да се мъчат повече в досегашните си тесни клетки. Стопаните им са длъжни да им предоставят нови такива с повече място за гнездене и движение. Въпреки гратисния период, 13 страни-членки, сред които Испания, Италия и Португалия и България вече заявиха своята невъзможност да изпълнят новата директива. Това отпушва страховете за недостиг и скок в цените на яйцата.

Ако подобни проблеми ви сполетят, трябва да сте наясно, че - както почти всичко друго в хранителния бранш- и яйцата имат алтернатива. Една от тях са заместителите на яйца на млечна основа, предлагана от повечето фирми, специализирани в млечни деривати като Arla, FrieslandCampina, Armor Proteines и др. Функционалността на заместващите ингредиенти е еднаква с тази на яйцата в повечето приложения, което дава възможност за запазаване на качеството и на етикета чист от нежелани съставки. Млечните деривати могат да имат и други предимства освен наличността и - евентуално - цената. Произведени от фракционирани суроватъчни протеини, те имат по-ниска калорийна стойност, както и по-малко наситени мазнини и холестерол в сравнение с яйцата. Срокът на годност и условията на съхранение също са благоприятни, а вкусовите качества - доста добри (все пак говорим за мляко!)

Години наред в българската сладкарска и пекарска индустрия подобни ингредиенти не представляваха особен интерес, не само заради традициите, но и заради ниската цена на местните яйца. Предвид замяната на пресните яйца с пастьоризирани / замразени такива или яйчен прах в последните години, голяма част от които са вносни, може би е дошъл моментът да изпробваме нещо ново...