От стагнация към възход: безалкохолни напитки

02/04/2014 20:22

Газираните безалкохолни напитки са един от най-стагниращите сегменти на хранителната индустрия в развития свят. В очите на съвременния, загрижен за здравето си потребител, те са носител на всички злини:

  • имат прекалено много захар/ калории (или нулеви калории, но сериозен микс от изкуствени подсладители във версията "light")

  • газираните напитки, наред със синтетичните подсладители, имат киселинно рН, което сериозно нарушава баланса на организма

  • наред с подсладителите, на мушка са често съдържащите се в безалкохолните синтетични оцветители (както знаем, натуралните оцветители са твърде чувствителни на светлина и ниско рН, поради което замяната там е доста трудна)

По данни на Nielsen, консумацията на газирани безалкохолни напитки в Меката на содата и колата - САЩ - е спаднала със 7% до 2013 г. Очакванията са, че спадът ще продължи и ще достигне 20% до 2020 г. 

Според друго актуално проучване на Wells Fargo, диетичните безалкохолни напитки ще бъдат заменяни все повече с натурални сокове, чай, естествено подсладени лимонади. 

Само преди дни - на 31.03.2014 - Beverage Digest публикува най-новите данни за сектора: за девета поредна година пазарът е в спад. През 2013 г. Coca-cola губи 2.2% от обема на продажбите спрямо 2012 г., PepsiCo - 4.4%, а традиционно третият на американския пазар - Dr Pepper Snapple - 2.4%.

При толкова очевидни тенденции в развития свят и лаг от около 5-7 години, в който те достигат до България, не е ли време да анализираш по-обстойно накъде да тръгнеш, ако напитките са твоя настоящ или планиран бизнес?

 

Добрата новина е, че ние можем да ти помогнем

 

За любимите напитки на съвременния консуматор сме писали нееднократно. Още преди две години посветихме материал на кокосовата вода , която се превърна в истински хит зад Океана, преди да доплува в Европа. От несъществуващ пазар през 2006 г. (точно така, тогава продажбите бяха 0), в края на 2013 г. кокосовата вода достигна оборот от близо 1 млрд. долара в Северна Америка и Европа, давайки мощен тласък на вълната от натурални, нискокалорични води.

Кокосовата вода, или бистрата течност, която се намира в сърцевината на зелените кокосови орехи, притежава всички качества да бъде победител в битката с газираните безалкохолни напитки:

  • тя е естествено здравословна, с позитивен профил на хранителната стойност. Кокосовата вода е богата на естествени електролити, изотонична напитка директно от природата. Тя е три пъти по-хидратираща от водата.

  • Има естествено сладникав вкус - няма нужда от добавка на захар или подсладители

  • Може да се добива по устойчив начин, почти без ограничения в количеството

 

Когато позиционираш кокосовата вода на пазара, можеш да избираш от изключително широк кръг здравословни / функционални ползи:

  • Напълно растителен

  • Изотоничен

  • Без холестерол

  • Без лактоза

  • Без млечни протеини

  • Богат на амино-киселини

  • Без консерванти и оцветители

  • Пребиотик: влияе благотворно върху чревната микрофлора

  • Има положително въздействие върху кожата и косата  

  • Произведена по устойчив начин

С подобни твърдения, кокосовата вода е идеалният продукт за множество целеви групи от потребители: атлети, спортуващи за удоволствие, бебета и деца, майки- кърмачки, хора, загрижени за здравето или за природата, вегетарианци....

Накратко: ако се интересуваш от темата, можем да обсъдим някои конкретни бизнес идеи.

 

Другата добра новина е, че кокосовата вода не е единствената възможност

 

През юли м.г. разглеждайки щандовете на Fancy Food Show 2013 идентифицирахме ясно последиците от това един продукт да има подчертан и неоспорим здравословен имидж: ореолът на кокосовата вода започна да се разпростира и върху кокосовото мляко. Мляко, масло, сирене, сладолед, чипс от кокос са само част от продуктите, които ще се предлагат все по-често в магазина. На хоризонта се появи категорията на kogurt-а - кокосовото кисело мляко (един пример тук - обърнете внимание на стартерната култура: Lactobacillus Acidophilus дава възможност за позициониране на млякото като "пробиотично"). Можем да се хванем на бас, че кокосовата вода скоро ще блесне и в етикетите на доста козметични продукти за хидратация.

Макар това да не касае директно възможностите в сектора на безалкохолните напитки, логиката на процесите е желязна: щом веднъж някой открехне вратата (стигне 1 млрд. долара продажби), след него следват и други. В случая с кокосовите производи, свързващият елемент е произхода- "кокос". В случая с другите безалкохолни напитки, свързващият елемент е "функционалност".

Продажбите на кокосова вода растат главоломно вече пета година, поддържани само от два факта: "естествена функционалност" и "без добавка на захар".  Други продукти, които имат подобни качества, и успеят да използват същата маркетингова и дистрибуционна стратегия, неминуемо са обречени на успех, твърдят експертите в бранша.

Кои напитки най-вероятно ще повторят успеха на кокосовата вода, ще гадаем в следващия брой на Бюлетина на "Новините за храните". Той ще акостира в пощенските кутии на нашите абонати на 10.04.2014 г., така че все още имаш време да се включиш в тази тайна дискусия. Формата за абонамент е точно отдолу. Алоха!