Най-сетне: спортните храни без специален режим в ЕС

12/06/2013 23:22

Европейският парламент прие вчера, 11.06.2013 г. промени, според които спортните храни ще бъдат третирани от общото хранително законодателство, а не от разпоредбите за храните със специално предназначение. Макар корекциите да влизат в сила след 3-годишен гратисен период през 2016 г., редица производители на спортни храни, а също и на други "специални храни" като бебешки и детски, медицински храни за болни и възрастни, безглутенови храни и др., приветстваха решението на законодателя.

С промените секторът получава много по-голяма гъвкавост и възможност да прилага на практика най-новите изследвания в областта на спортното хранене. 

Макар сегментът на храните със специално предназначение да е сравнително малък - 1-2% от общия пазар на храни в Европа, той расте със значителни темпове и днес се оценява на ок. 24 млрд. евро. Прекомерната му регулация се счита от все повече кръгове за демоде и те настояват промените в законодателството да следват темповете на развитие на самия пазар. Потребителите нямат нужда от правила, които не ги интересуват, считат привържениците на по-либералните закони.