Млеката нагоре, палмата и какаото - надолу

03/07/2013 17:52

Резултатите от проведения вчера аукцион на Fonterra изненадаха мнозина, които очакваха, че прогнозите за подобряващо се млечно производство ще отложат във времето решението за покупка на наддавачите. Средното поскъпване на млечните деривати на този рунд беше 0.7% спрямо предходния, като тенденцията определиха преди всичко млеката и казеинът. Най-сериозен размисъл предизвика факта, че контрактите за изпълнение в края на годината и в началото на 2014 г. поскъпнаха повече от краткосрочните. Така например, обезмасленото мляко за доставка септември падна с 4.4%, а декемврийските контракти поскъпнаха със 7.1%. Това е индикация, че потреблението трайно ще надвишава търсенето, а купувачите не очакват по-добри цени в следващите месеци.

При какао праховете ценовият срив също продължи (средно с ок. 100 евро/тон), a данните от последните седмици сочат, че хедж фондовете все повече се оттеглят от пазара на селскостопански суровини в опит да спасят доходността на своите инвеститори. Засега обаче прогнозите, че към есента цените ще се стабилизират и ще тръгнат нагоре, остават. Секторът следи с интерес и какво ще се случи с третия по големина производител на какао в света - ADM. От компанията с 60 000 тона капацитет за смилане обявиха, че обмислят продажбата на дивизията, която дава 15% от какаото в света.

Поевтиняване отбелязаха и цените на суровото палмово масло, а очакванията са през следващите две седмици спадът да продължи с още 4-5% - най-ниското ниво от май насам. Някои анализатори предричат, че цената ще падне под психологическата граница от 2250 рингита (710 долара) - нещо, до което пазарът беше близо през април-май.