Млека, нишестета и какао - евтини, маслата поскъпват

07/06/2013 19:41

Интересни тенденции се наблюдаваха на суровинните пазари през изминалата седмица.

Мляко

На провелия се на 04.06.2013 г. търг на млечни деривати на Fonterra, цените отбелязаха трето поред поевтиняване, като сделките за пълномаслено мляко на прах се сключваха при нива около 18% под инфарктните априлски нива. Средното поевтиняване на търгуваните суровини беше с около 3% спрямо нивата от преди две седмици.

Въпреки това, Murray Goulburn - кооперативът, който произвежда 1/3 от австралийското мляко, оповести преди дни прогнозата си за сравнително високи цени в следващите 6 месеца, че и през 2014 г. Причината е в стабилния ръст на търсенето от страна на Азия и Средния Изток, при сравнително ограничени възможности за увеличаване на производството.

Впечатление направи липсата на сделки с протеини, които напоследък се колебаят на относително високи нива.

 

Какао

Въпреки, че в своя Тримесечен бюлетин Международната организация по какаото ICCO прогнозира дефицит на какаови зърна, главно заради поразените от болести насаждения в Бразилия, цените на какао праховете продължиха своята низходяща тенденция. Освен че какаовото масло се задържа на сравнително високи ценови равнища, анализаторите отбелязват и друг един ключов ценообразуващ фактор: потреблението. Според ICCO страните от BRIC се радват на солидна консумация от страна на средните слоеве, която вече компенсира спада на зрелите пазари в Европа и Северна Америка.

 

Нишестета

Очакванията за добра реколта доведе до спад в цените на нишестетата напоследък; възможно е да последва корекция и при част от дериватите.

 

Масла

Суровото палмово масло продължи да поскъпва, приключвайки седмицата на нива от 2424 MYR/ тон за най-търгуваните фючърси (август, септември). В четвъртък търговията беше особено активна, а очакванията са за поредно спадане на запасите в Малайзия.