Милениум маркетинг, или нещо като нищо друго на света

19/11/2014 17:48

Само ако напоследък си живял на друга планета, може да си пропуснал факта, че генерацията на т.нар. Millennials (15-35 годишните) е дотолкова по-различна от поколенията на своите родители и прародители, че предизвиква сериозни сътресения в редица добре установени фирмени и пазарни практики.

С какво хората, които достигнаха своето пълнолетие малко преди или след Милениума, се характеризират като потребители на храни и напитки и защо е важно да го вземеш предвид в своята маркетингова стратегия, е темата днес в „Новините за храните“.

 

1. Те са информирани

На първо място, поколението на хилядолетието е първото, отраснало в условията на „Икономиката на палеца“. Появата на айфона през 2007 г. направи информацията достъпен и евтин ресурс 24 часа в денонощието и това е най-съществената характеристика на това поколение: то е добре информирано. 

Те са онлайн буквално 24/7. Знаят всичко за продуктите и марките, четат блогове и дискутират в социални мрежи, склонни са много по-смело да опитват нови неща (което обяснява експлозията на нетрадиционните кухни и вкусове при новите продуктови разработки). Непознати продукти могат да станат заразителни за часове, а имиджът на добре утвърдени брандове да пострада от буквално един- единствен „пост“. Това дава огромен шанс на малките компании и предизвиква сериозни проблеми за големите, защото Millennials недолюбват корпорациите– освен ако не докажат значима социална и екологична отговорност. Това, в крайна сметка означава най-вече: ако това поколение е твоята целева група и все още бизнесът ти е само  оф-лайн, за тях ти буквално не съществуваш. Както показва долната инфографика, дори и в застаряваща Европа, поколение М. представлява около 25% от потребителите - едва ли искаш да ги пропуснеш:

 

Процент на населението в групата 15-35 години като дял от световното население. Източник: Innova Market Insights

 

2. Ползата преди всичко

На второ място, поколението на хилядолетието се интересува преди всичко от ползите, които продуктите му дават – до степен, в която дори утвърдените марки трябва да се доказват. Ползата е много по-мащабно понятие, отколкото в миналото – тя трябва да е глобална, да води до качествено подобрение на живота, природата, енергията и т.н. Между продукта и ползата трябва да има силна емоционална връзка, като опаковката е начинът да я демонстрираш най-ефективно.

 

3. Те готвят и споделят с еднаква страст

Трето, това поколение обича да експериментира и се интересува от готвене. За разлика от поколението на своите дядовци и баби, за които традиционната домашна храна е върха на кулинарията, това са хора, които биха опитали много по-сложни рецепти и нетрадициони съставки. За разлика от своите родители, израстнали в ерата на фаст-фууда, те презират нездравословните храни и напитки и не се влюбват в една марка завинаги. Когато са готови със своето творение, те непременно ще го споделят в социалните мрежи. Именно тук идва следващата ти задача: представянето на твоите продукти трябва да е визуално атрактивно, за да си струват да бъдат споделени или харесани.  Накратко, за някои продукти Instagram и Pinterest са много по-добра платформа от Facebook например.

 

4. "Бързо" не значи "нездравословно"

При толкова много социални ангажименти, новото поколение обича да готви, но не и да прекарва безкрайни часове в кухнята. Замразените и охладените храни отговарят до голяма степен на неговата нужда от свежа храна, която е удобна и се приготвя бързо, като плюс това е много по-здравословна от пакетираната. Неслучайно много анализатори очакват бум на обема на хладилните витрини и фризерите в ритейла в следващите години.

Във времето, когато цели индустрии стават достъпни за масовата публика в рамките на няколко години (да подсетим за мобилните телефони, колите, мебелите, или дори за почивките в луксозни дестинации, които платформи като airbnb направиха абсолютно постижими), Millennials очакват това да се случи и с храните. За тях храната трябва да е свежа и здравословна по презумпция, а заедно с това – и на достъпна цена. 

Да, те са много по-склони да пазаруват в специализирани магазини и по пазарите, отколкото да понесат дългите регали с консерванти и Е-номера в супермаркетите. Марките, които комбинират високо качество и приемлива цена, ще спечелят тяхното одобрение и - може би - дори тяхната лоялност (дума, която по принцип те не познават).

 

5. Те искат да знаят всичко, най-вече истината

И най-накрая, за поколението на новото хилядолетие храната носи в себе си някаква предистория и те искат да я разберат. Дали ще разкажеш за това как ти е хрумнала идеята за твоя бизнес или ще дадеш детайлен отчет къде точно си отгледал / донесъл/ закупил съставките в нея, просто разкажи своята история. Бъди прозрачен, те ще го оценят. И може би дори ще те заобичат.

 

Ако групата на 15-35 годишните те заинтригува, стани абонат на нашия бюлетин още сега. В утрешния брой сме приготвили още интересни факти и идеи как да приближиш своя продукт до нагласите и изискванията на „различното" поколение. За абонамент просто цъкни тук.