Храни по пощата: 5 жокера за успешно стартиране на онлайн магазин

28/05/2015 09:12

Чувал си, че да се пазарува по интернет е все по-популярно, особено сред младите хора. Виждаш все по-често (все по-агресивни) реклами на онлайн магазини. Установяваш, че все повече фирми с традиционни обекти (много ни харесва тяхното английско наименование – brick and mortar, т.е. „тухли и хоросан“) стартират и онлайн продажби. И ето, че един ден решаваш да опиташ.

Изглежда лесно. Ясно е, че разходите са доста по – ниски, а процесите на производство, съхранение и продажба могат да се оптимизират значително. Ползите за твоя маркетинг са неоспорими (за някои от тях разказахме тук). Но като при всеки българин, те гложди червейчето на съмнението и се питаш: къде е уловката? Е, в днешната статия ще ти дадем най-важните жокери, без които онлайн си обречен на един красив провал.

 

Жокер номер 1: уебсайтът е задължителен, но не е достатъчен

За да продаваш онлайн, трябва да обмислиш минимум 4 важни елемента:

1. създаването на собствен уебсайт;

2. инсталирането на софтуер за пазаруване (Нашата препоръка: ако шансовете да станеш втория Amazon в рамките на 1-2 години  са малки, използвай проверени готови платформи, вместo да плащаш за разработка на поръчков софтуер);

3. подходящ начин за обработка на плащанията: директно плащане чрез кредитни/дебитни карти или използването на системи като epay, paypal и т.н. (заради просволутата недоверчивост на българина, и безсмъртния у нас наложен платеж)

4. помощ при пазаруването: минимум чрез подробна и ясна FAQ страница и имейл, а още по-добре – чрез телефон или чат канал с удължено работно време.

Ако някой от тези елементи ти липсва или обслужването му куца, е по-добре да обмислиш продажби чрез съществуващи онлайн магазини или платформи за продажби. Не забравяй: потребителят онлайн търси удобство и бързина, а не усложнения и протакване.

 

Жокер номер 2: една добра снимка струва колкото хиляди думи

Основният недостатък, когато продаваш храни онлайн, е че потребителят не може да усети аромата, да опита вкуса или да чуе приятното хрупкане на твоя продукт. Ето защо, доброто визуално представяне е ключът към успешната продажба. Снимката трябва да даде по нещо за всички сетива; тя трябва да пресъздаде усещането за удоволствие и да подскаже на потребителя радостта от консумацията. Запитай се защо всички бирени бутилки в рекламите са запотени, и ще разбереш какво имаме предвид.

Затова, не се стискай за добри снимки – не е задължително да са професионални, има доста любители, които се справят с фотоапарата чудесно. Обърни повече внимание на това, което целят професионалните стилисти на храна (о, да, има и такава професия): да превърнат една обикновена чиния в изкушение за сетивата. Щом един бургер от McDonald’s може да изглежда вкусен, значи може и твоето сирене да заблести. Ето как се прави:  www.youtube.com/watch?v=oSd0keSj2W8

 

Жокер номер 3: поръчката трябва да е на два клика разстояние

Колкото по-лесно купувачът може да се ориентира в твоя сайт и да приключи с пазаруването, толкова по-големи са твоите шансове за продажба. Ако види нещо, което му харесва, и после трябва да го купи с повече от два клика, най-вероятно ще го загубиш някъде по пътя към касата. Ето защо по-горе обърнахме внимание на качеството на софтуера за пазаруване – добрият дизайн на сайта е ключова предпоставка за приключване на продажбата. Други често срещани причини за Синдрома на изоставената пазарска кошница са високата цена и скъпата доставка. Голяма част от потребителите сърфират, за да сравняват цени или просто не са готови за поръчка. Всичко това е преодолимо, като най-често използваните техники са калкулатора и минималния размер на поръчката, различните програми за лоялност, имейл маркетинга и ремаркетинга, A/B тестовете и др. За да ти обясним по-подробно, пиши на info@hranite.net.

 

Жокер номер 4: опаковката, доставката и възможността за връщане искат специално внимание

За разлика от други продукти, хранителните стоки по правило са с по- кратък срок на съхранение и/или изискват специални условия за това. Ето защо изборът на неподходяща опаковка или начин за доставка може да се окаже препъникамъка при продажбите онлайн. При свежите храни бързата доставка е задължителна, а точно тя може да повиши цената до неприемливи за купувача нива.

Щателното проучването на алтернативните начини за доставка е задължително, а добър прийом за сверяване на часовника е поръчката от конкурентни търговци. Понякога топлата вода е вече измислена и трябва да се възползваме от нея.

 

Жокер номер 5: мълвата е безценна

Дори да правиш най-добрите кексчета на света, ако никой не знае за тях, продажбите просто няма да се случат. Повечето начинаещи изпадат именно в клопката на добрия продукт и очакват, че ако предложат фантастична храна, продажбите ще се случат от самосебе си. Голяма грешка.

Ако нямаш знания и възможност да направиш добра кампания при пускането на сайта за продажби, намери подходящите хора, които да го сторят (ние в www.hranite.net сме едни от тях ;). Ако за това не ти достига ресурс, започни да разтръбяваш новината сам чрез своите познати, приятели и приятели на техните приятели. Най-вероятно, те вече са опитвали твоите творения и са останали възхитени. Ако не са, почерпи ги от сърце и те с радост ще споделят своите впечатления с други потенциални клиенти. Участвай в изложения и дегустации и събирай контакти, с които да задълбочиш отношенията чрез различните техники на имейл маркетинга. Бъди смел и не се страхувай да предложиш своето меню на известни лица, които да станат адвокати на твоята марка. Имаш едно голямо предимство: ти предлагаш превъзходна храна, а всички обичат доброто похапване. Успех!

 

Ако темата за онлайн продажбите те вълнува, ще дадем още полезни съвети в нашия Бюлетин. Стани абонат сега и бъди в час – за нас е удоволствие и чест.