Какао: прогноза за дефицит за пръв път в последните 3 години

07/03/2013 18:19

Международната органзация по какаото ICCO прогнозира, че за пръв път от три години насам пазарът на какао ще е в състояние на дефицит.

Прогнозата се опира на спада в африканското производство, съчетан с рязко намаление на смилането в Европа, на фона на нарастващо търсене на какаови продукти в Азия, особено сладолед и напитки, и спад в наличностите на какаово масло.

Реколтата в главните произвеждащи региони - Гана и Бряг на слоновата кост - беше слаба в третото тримесечие на 2012 г., въпреки че в последните седмици доставките към пристанищата се възстановиха. Оценките са за спад в производството от 16 000 тона в Бряг на слоновата кост и 60 000 тона в Гана. Частично този спад ще се компенсира от Индонезия, която е с амбицията да стане освен трети по големина производител на какаови зърна и значително по-сериозен играч в смилането. Освен с 25 000 тона увеличение на производството, Индонезия може да се похвали и с все по-голям експорт на полуфабрикати. Тенденцията се подсилва и от въвеждането на експортна такса за суровите какаови зърна, която подобно на таксата за сурово палмово масло, цели да се стимулира добавянето на стойност в местната икономика.

Официалната прогноза за смилането в Европа сочи ръст от 2%, но ICCO подложи под съмнение данните на Европейската асоциация по какаото. В основата на това недоверие беше оттеглянето на неназован немски преработвател от обобщената статистика.

Накратко, първоначалната прогноза на ICCO за 2012-2013 г. е за дефицит от 45 000 тона. Оценката на Rabobank, дадена преди 2 седмици, беше твърде близка - 43 000 тона дефицит. Намаля се и пропорцията на наличности спрямо употреба до 44.7%, а това е един от ключовите ценообразуващи параметри.