Експерти: маслата няма да поевтиняват тази година, напротив

08/03/2012 12:07

На конференцията Palm and Lauric Oils Conference (POC) 2012 експерти предрекоха високи цени на палмовото масло през годината.

Анализаторът Thomas Mielke отбеляза в речта си, че за пръв път в историята сушата е ударила едновременно соевите насаждения в САЩ и Латинска Амнерика, което ще намали световното производство с 20 млн. тона. Лошото време в Европа и Украйна тази зима пък ще влоши реколтата от рапица.

На този фон се очаква ръст в производството на палмово масло в Малайзия от 18.9 млн. тона през 2011 на 19.3 млн. през текущата година, както и в Индонезия до над 25.5 млн. тона. Този ръст, обаче, е крайно недотатъчен да покрие недостига от соево и рапично масло. Ето защо цените на суровото палмово масло ще се движат средно около 3500 MYR - около 880 евро по днешния курс.

Друг говорител, Dr James Fry отбеляза, че в дългосрочен план цените на палмовото масло ще се влияят значително от тези на петрола. При високи цени на петрола, интересът към биогоривата логично расте. Връзката Dr Fry илюстрира така:

  • При цена на петрола от 86 долара/ барел суровото палмово масло ще се движи в границите 2590- 3310 MYR
  • Ако обаче Brent цената е покачи до 125 долара/ барел, реалистичното ниво на суровото палмово масло ще бъде 3140-3360 MYR/ тон.

Определящ фактор е и нарастващото търсене на хранителни масла от развиващите се икономики на Китай и Индия.

Ключов елемент от речта на Dr Fry беше факта, че от октомври 2011 Индонезия разшири значително разликата между експортната такса за сурово и рафинирано масло, с което палмовата и палмоядрената суровина станаха много изгодни за местните рафинерии. Така малайзийските рафинерии започнаха да губят своя пазарен дял на световния пазар, а наличностите в страната нарастнаха. В отговор правителството на Малайзия наскоро отпусна безмитна експортна квота за сурово палмово масло в размер на 3.6 млн. тона. 

Трети анализатор, Dorab Mistry, изказа опасения от нестабилната геополитическа ситуация в Средния Изток и Северна Африка. Ако Brent цeната на петрола се покачи до 100-120 долара/барел, суровото палмово масло ще скочи от днешните нива, които гравитират около 3200 MYR, до 4000 MYR в следващите три месеца, предсказа той за радост на производителите. Ранните знаци за суша във второто полугодие пък могат да намалят добивите.

 

Борсата в Куала Лумпур реагира мигновенно на прогнозите и цените на фючърсите за сурово палмово масло скочиха.

 

Конкретни ценови нива и регулярна актуализация - само в Ежедневния бюлетин на "Новините за храните".