Две предимства дават шанс на малките фирми: знаеш ли кои са те?

22/03/2015 18:18

В последните години, големите брандове започнаха да губят почва под краката си с тенденцията на пазарно „микрофрагментиране“. Нишите започнаха да стават все по-малки, маркетингът се фокусира до нивото на индивида, а технологиите позволиха на микроскопични фирми да създадат ядро от верни привърженици и активни адвокати на марката си само в рамките на няколко години. Дали ерата на мултинационалните гиганти е към края си, e все още рано да се каже. Едно е сигурно: хранителната индустрия на бъдещето ще бъде много по-различна от днешната – и темата днес е посветена именно на това.

 

В нашия първи уебинар „Как тенденциите стават успешни продукти“, който излъчихме на 20.03.2015г., разказахме за една нова крива на растеж на продажбите на пакетирани храни– т.нар. „скейт писта“ - и я съпоставихме с добре утвърдения корпоративен модел на пазарно проникване.

 

Традиционния модел за въвеждане на нов продукт на пазара обикновено минава под мотото „Грабни бързо и задръж максимално“ и предполага:

  • Бързо завземане на пазарен дял, независимо от неговия размер
  • Минимална иновация, главо чрез разширение на съществуващите продуктови линии
  • Добро представяне на регалите, ерго максимални приходи още през първата година

 

Макар този модел да носи бърз финансов резултат, той е съпроводен и с някои сериозни проблеми: 

  • Фокус върху мащаба, а не върху растежа
  • Леко възходяща крива на продажбите (едноцифрен ръст), който бързо преминава в хоризонтала права (стагнация)
  • Иновация, която лесно се копира от конкуренцията

 

При моделът „скейт писта“, типичен за малките креативни компании, много ниските първоначални продажби се характеризират със стръмен ръст (често над 200% средногодишно) след първите 4-5 години:

 

 

За момента, този модел на развитие е най-забележим в сферата на натуралните, органичните и здравословните храни. Със своите големи идеи, търпение, упоритост и фокус върху нуждите на клиента (а не върху обема на продажбите) компаниите-джуджета имат всички шансове да променят хранителната индустрия към по-добро завинаги. В ръкава си, те държат два големи коза: иновация и автентичност.

 

Иновацията започва винаги от желанието да направиш нещо полезно и вкусно, добро и значимо, което да се впише перфектно в стила ти на живот. Оказва се, когато то е добро за теб самия, то най-вероятно е добро и за други. Липсата на средства се оказва предимство: продуктите се предлагат не на масовия пазар, а на т.нар. лайфстайл потребители. Това са 20-30% от консуматорите, активно търсещи здравословен начин на живот, отворени към нови храни и имащи желанието и възможността да платят премия върху цената. Така продукт и потребител си пасват като ръка и ръкавица.

 

Автентичността е всичко онова, което липсва на големите корпорации: човешкото лице и малко име, историята „Как започна всичко“, личните убеждения, превърнати в обществено значима мисия, хумора, близостта, а дори и странностите. Един пример? Стани още сега абонат на нашия Бюлетин и разбери в броя, който ще излезе на 26.03.2015 г.