Bulletproof: аналитичен поглед към и отвъд модата на бронираното кафе

08/04/2015 08:58

Всичко започна с Dave Asprey, създателят на концепцията за бронираното кафе и главно действащо лице зад сайта www.bulletproofexec.com. Рецептата му е проста:

1. Органично кафе (но не какво да е, а специално обработено, в което вредните плесени–ерго-микотоксини, присъщи на обичайния процес на сушене или ферментация на кафеените зърна с цел отстраняване на външната месеста обвивка, липсват)

2. Краве масло от свободно пасящи крави

3. Средно-верижни мастни киселини (разбира се, пак специални, но за да опростим модела, ще ги приравним към кокосово масло).

Всичко това се смесва в блендер до получаването на кремообразна напитка, подобна на лате.

 

Здравословно? Вкусно?

Така приготвеното „бронирано кафе“ ни се поднася като здравословен еликсир, който дава мощен тласък на концентрацията без сърцебиенето и треперенето на обичайното сутрешно кафе, последвани от рязък спад в кондицията. Причината са мазнините, които помагат за по-равномерното достигане на кофеина до тялото и от които нашият мозък (60% съставен от мазнини) се нуждае, за да функционира. Кравето масло от пасищно отглеждани крави е полезно, защото засища и ни предпазва от неразумната консумация на бързи въглехидрати, за които пиковете и спадовете на енергия също са характерни. Още по-полезни са средно-верижните мастни киселини, които стимулират отслабването и поддържането на стабилни нива на добрия (HDL) холестерол.

 

Странно? Мазно? Необосновано калорично (близо 500 калории на порция)? Пълно с холестерол?

Срещу привържениците на бронираното кафе се изправя гора от скептици, които оспорват доколко е разумно да погълнеш 1/3 от дневните калории с чаша кафе, при което основните витамини, минерали и фибри липсват за сметка на щедра порция наситени мазнини. Някои споделят, че след време вкусната емулсия се разслоява и в чашата ти остава долен горчив и горен мазен слой. Други измерват холестерола си след няколкоседмична употреба на еликсира и са ужасени.

 

Къде е истината?

Истината е навсякъде и никъде. И това е първият от трите по-генерални извода, до които в „Новините за храните“ достигнахме след анализ на темата за бронираното кафе. Ето ги и тях:

 

1.Истината за правилното хранене в днешно време няма едно лице. „Еликсирът за едни е отрова за други“ и „Няма универсална здравословна диета“, казва популярната сред нутриционистите теория на био-индивидуалността. Биохимичните нужди на всеки организъм са различни и затова правилният режим на хране е индивидуален, според особеностите на тялото. Едни се чувстват добре, когато премахнат глутена или млечните продукти от диетата си, други стават вегетарианци или вегани, трети пък минават на палео и елеминират зърнените култури и захарите. Обикновено златното сечение  се постига след внимателно самонаблюдение и експериментиране.

 

2.Повече индивидуални диети, повече микрониши. Може би ставаме досадни с тази мантра, но трябва да разбереш, че масовата хранителна индустрия ще претърпи драматични промени в следващите години. Хората, открили най-доброто за себе си извън портфолиото от високо-преработени храни на мултинационалните компании и регалите на масовите ритейлъри, ще се множат. Те активно ще търсят решение (а понякога и спасение, буквално) в продуктите на малки компании и био ферми, неконвенционалните магазини, нестандартните вериги и методи за доставка. И докато Kraft и Heinz се обединяват, за да реализират оптимизации и синергии помежду си, перспективите за ръст остават по-благоприятни за малките играчи с по-слабопреработени и тясно таргетирани решения.

 

3.Трайна или не, всяка мода, теория или тенденция може да се превърне в успешен бизнес. Наостри сетивата си за това, какво се случва, и се запитай как да го интегрираш в своята собствена бизнес концепция. Бронираното кафе се роди някъде в палео-фитнес пространството, но много бързо намери място в менюто на едни от най-модерните кафенета в света – от Hu Kitchen в Ню Йорк до Elephant Grounds Café в Хонг Конг, както и в органичните магазини като Planet Organic в Лондон. Така де, щом има търсене, трябва да има и предлагане... особено когато чашката чуква 5-6 долара.

 

И така, устата ни пресъхна от този обстоен анализ. За да подобрим кондицията, в броя на нашия бюлетин утре, 09.04.2015 г., ще забъркаме вълшебната рецепта на едно бронирано кафе. Идват празници  - какво по-подходящо време за един експериментиращ бариста? Стани абонат сега, или коментирай темата в нашия фейсбук – би ли опитал едно подобно кафе и защо, а ако си твърд фен на еспресото – защо не. До скоро, ние отиваме да търсим рецептата на еликсира...