Антиоксиданти на върха: зелен чай

23/03/2014 07:11

Чаят е най-консумираната напитка в света, а пазарът й продължава да расте със сериозни темпове. Докато производството на черен чай расте с 3.9% годишно, зеленият чай нараства с 11%, а производството на билкови чайове - с повече от 15% на година, според Amadee+Company.

 

Зеленият чай: от чашата до капсулите и чинията

Зeленият чай е богат на епигалокатехин галат (EGCG) - антиоксидант, който предпазва клетките от окислителното действие на свободните радикали. Когато листата на зеления чай се подложат на ферментация, за да се получи черен чай, голяма част от полезните катехини се окисляват до молекули с по-тъмен цвят (теафлавин, теарубиген). Освен със своите антиоксидантни свойства, зеленият чай е известен с това, че стимулира метаболизма, което го прави предпочитана съставка във формулите за отслабване. Като добавим ободряващото му действие, по-финия вкус в сравнение с черния чай и натуралният произход, той се превръща в идеалния ингредиент за създаването на функционални продукти.

Ето защо, паралелно с консумацията на зелен чай, в последните години нараства търсенето и на суплементи от зелен чай. Според SPINS, продажбите им са се увеличили с 30.5% до 461.9 млн. долара в САЩ, като каналите за дистрибуция са както натуралните, така и конвенционалните магазини. Друг аналаизатор - Datamonitor - предрича, че пазарът на зелен чай ще нарастне с 13% в количествено и с 20% във финансово изражение до 2017г. 

Зеленият чай е естествена съставка на много напитки, но с това възможностите за неговото приложение не се изчерпват.

Използването на стрит на прах зелен чай (мача) има вековни традиции в Япония - не само като ключов елемент в чаената церемония, но също и като компонент в храните. Днес, екстрактите от зелен чай се използват все по-широко в производството на храни: бисквити, кейкове, хляб, сладолед и дори шоколад. 

По данни на Datamonitor, преноса на зеления чай в света на функционалните храни е най-успешен при зърнените закуски. Причината е във важността, която повечето хора придават на закуската в своето меню. За тези, които закуската е важен хранителен ритуал, но контролът върху теглото има не по-малко значение, комбинацията на зърнени закуски със зелен чай има смисъл. Според Mintel в периода 2009-2013 зърнените закуски със зелен чай са били нишова категория, но със 63% ръст на новите продукти, пуснати на пазара. Перспективите са особено добри в Европа и Северна Америка, където консуматорите познават добре неговите полезни свойства като напитка, но тепърва се докосват до традицията да влага в храната.

 

Някои примери

Като пример за продукт, в който зелен чай и зърнени храни се съчетават успешно, можем да посочим Slimmers Cereal на южноафриканската компания Herbex Health. Освен екстракт от зелен чай, в закуската е включен и екстракт от гарциния камбоджа - малък екзотичен плод от Азия, който изгаря мазнините и предпазва от натрупването на нови. 

В опит да привлече потребителите в Китай, наскоро иконичната английска марка Weetabix обяви намеренията си да добави към своите зърнени закуски нови съставки, които ще ги приближат към вкуса на азиатците. Познайте какво: зеленият чай е първи в списъка. Бизнес логиката тук е съвсем различна: пазарът на зърнени закуски в Китай е само 180 млн. пауда на година - една трошица в сравнение с този във Великобритания, който се оценява на 1.9 млрд. паунда годишно. Проучвайки местните предпочитания, Weetabix установява, че китайците предпочитат солено вместо сладко, горещо вместо студено и най-важното - да е готово за секунди, заради липсата на време. Въпреки сериозните разлики във вкусовите нагласи, от английската компания не се отказват от разработката и дават за пример пазара на кафе. Само преди 10 години в Китай липсваше традицията да се пие кафе, а днес Starbucks и Costa са изключително упешни.