2012: мляко и сокове се сливат в едно

24/02/2012 06:44

В своя доклад Best ot Times, Worst of Times: Global Beverage Outlook for 2012 Rabobank отбелязва, че интересът към пробиотичните, протеиновите и други функционални напитки все по-осезаемо променя пазара на безалкохолните напитки. Появяват се нови категории, а лидери като Coca Cola, PepsiCo, Danone, Suntory са привлечени от сливането на млечни и плодови напитки в едно.

Като примери, анализаторът дава последните придобивания на PepsiCo - водещия производител на сокове (Лебедянски) и на млека (Wimm-Bill-Dann) в Русия, съвместното предприятие с Almarai Dairy от Саудитска Арабия, египетския концерн за сокове и мляко Beyti и договора с водещата немската мандра Muller за съвместно проучване на американския пазар.

Coca Cola пък наскоро обяви амбициите си да удвои оборота си до 2020 г. и да навлезе в нови сегменти като млечни, соеви и горещи напитки. В Китай Super Milky Pulpy Juice стана един от последните брандове на компанията, прехвърлили 1 млрд. долара оборот. 

Ето защо може да се очаква появата на все повече плодово-млечни напитки по целия свят, но и на сливането на други категории - плодови и енергйни напитки, плодови и газирани напитки и пр.

За 2012 г. Rabobank предрича още, че най-бързо растящите категории в безалкохолните напитки - плодовите сокове и нектари- ще постигнат съответно 9% и 4% ръст до 70 млрд. литра. Фермерите обаче няма да спечелят много от това развитие, защото най-динамични са напитките със силно намалено плодово съдържание, около и под 25%. 

Подобна тенденция на "женитба" между секторите се наблюдава и при алкохолните напитки. Дистрибутори на бира се сливат с такива на вино и високоалкохолни напитки, пивоварни купуват безалкохолни марки: действия, които ще доведат до увеличаване на мащаба и генериране на съкращения, увеличавайки ефективността на дистрибуционния канал. Засега тенденцията е най-забележима в САЩ, но със сигурност ще се разпространи и другаде.